Från wokgrytan kom ljuva dofter och de första 200 och några till bjöds på tacos. Sandor Harsanyi och Håkan Skoglund smakade och inte särskilt förvånande tyckte Sandor, som är född i Ungern, att det var väldigt gott medan Håkan tyckte det var ”lite starkt”.
På lördagen var det också fyrhjulingens dag med kortege med nästan 50 fyrhjulingar, som hade fått specialtillstånd att köra genom Gävle. Polarisköparna fick en tillbehörscheck med värde 8.000 kr på köpet. Det erbjudandet gäller till den 30 juni.
Den nya testbanan för fyrhjulingar provkördes och det såg väldigt vågat ut i en del passager, men fyrhjulingarna visade upp vilka välbalanserade fordon det finns.
Thomas Pettersson, Stöveln Öbergs, visade hur enkelt det är att köra en elcykel. Men Peter Eriksson tyckte det ska vara större motorer för honom… En kort provtur gav dock mersmak, det var som att rulla i en ständig nerförsbacke, tyckte jag. Många använder elcykel för att arbetspendla så att man kan komma till jobbet utan att vara svettig. Sen kan man ju trampa för egen maskin på vägen hem för att få en träningsdos! Peter Linander med dottern Julia kollade på elcyklarna och kanske det blir en födelsedagspresent för en viss person…
- Vår rekommendation är att man alltid ska ladda när man ställer ifrån sig elcykeln, sa Thomas Pettersson. När batteriet är fulladdat slås laddningen av automatiskt för att inte skada batteriet.
Fredrik Holmgren, Bernö Trädgårdscentrum, demonstrerade Husqvarnas robotgräsklippare för Tobias Björnsson med dottern Tida, eftersom Tobias planerar att köpa en sådan.
Bilvaruhuset Dahlboms Bils senaste produkt är mopedbilen Aixam, marknadsledande i Europa, och på plats fanns Ola Nilsson från importören Mopedbilcenter. De som köpte en Aixam under helgen fick en värdecheck på 20.000 kr, som kan inkluderar ett vinterpaket (motorvärmare, kupévärmare och dubbade vinterhjul) samt 7.000 kr i rabatt på bilen.
- AIXAM krocktestas med samma metod som vanliga bilar och får godkänt, sa Ola Nilsson. Det finns tyvärr inga krav på varken krocktest eller vinterhjul för mopedbilar men AIXAM är noga med trafiksäkerheten och vi har sedan hösten 2016 ABS-bromsar som standard på alla modeller. ABS-bromsar har ju länge varit standard på vanliga personbilar och vi såg det som en självklarhet att våra produkter ska ligga i framkant när det gäller säkerhet.
Enligt media har olycksstatistiken visat fler olyckor med mopedbilar i Sverige men om man betänker att det bara såldes 319 mopedbilar 2008 och att det 2017 beräknas säljas cirka 1.600 så blir det ju i praktiken en minskning i olycksfrekvensen.
– Det är ju ändå en väldigt stor skillnad att krocka med en Aixam jämfört med att göra det på en moped, sa Ola Nilsson. Till skillnad från epatraktorer är det krav på mopedkörkort för mopedbilar vilket innebär att de förarna är bättre förberedda när de ger sig ut i trafiken.
I bilhallen firade Helena Marsi med kompisen Monika Karlsson att hon just köpt en ny Hyundai i20 Active. Dahlboms Bil lockade med rabatter på 20-27.000 kr på tre modeller av Hyundai ix20.
– Det här är ju den finaste bilen eftersom den har snyggaste färgen så jag slog till, sa Helene Marsi.
Precis som förra årets jubileumsfest arrangerades och leddes Vårmässan av Ralph Bolin, med rötterna i Ockelbo och Sandviken.
– Redan efter två och en halv timme har vi sålt 10 bilar så det ska bli spännande att se vad det blir totalt den här helgen, sa Ralph Bolin.
På verkstadsavdelningen erbjöd Tobias Bogren kryssning med Viking Line, värde 600 kr, för de som bokade service under våryran.
– Det är några som passar på att boka mu, sa Tobias Bogren. Men vi är väl förberedda för att erbjuda verkstadstider.
En kryssningsbiljett fick också alla som deltog och lämnade in kupongen till tipsrundan.
– Det var en galen helg men fantastiskt roligt med många besökare och många nöjda köpare som gjort bra köp, sa Niclas Falkenström, försäljningschef på Dahlboms Bil. Vi sålde så mycket att vi känner oss väldigt nöjda, bland annat mer än 20 nya bilar.
Så vi får se om det blir Vårmässa nästa år också, eller något annat kul jippo!