Framtiden för BMW Group är elektrisk, cirkulär och digital, berättas i ett pressmeddelande. Förra året demonstrerades den cirkulära visionen genom BMW i Vision Circular. Årets nyhet är BMW i Vision Dee som representerar det digitala perspektivet och är en ytterligare milstolpe på vägen mot nästa generations fordon från BMW Group, som går under benämningen ”NEUE KLASSE”.

BMW i Vision Dee visar vad som är möjligt att uppnå när hårdvara och mjukvara smälter samman. På detta sätt utnyttjas digitaliseringens fulla potential för att förvandla bilen till en intelligent följeslagare. Bilen representerar en vision om framtiden och understryker digitaliseringens enorma betydelse för kommande produktgenerationer.

BMW i Vision Dee är en futuristisk mellanstor sedan med ett nytt, avskalat designspråk. Namnet "Dee" står för Digital Emotional Experience – vilket är just dess syfte: att skapa ett starkare band mellan förare och bil. Framtida digitala funktioner kommer att gå långt bortom den nivå av röststyrning och förarassistans som vi känner till idag.

Virtuell värld i fem steg

Bilens digitala höjdpunkt utgörs av BMW Mixed Reality Slider, i kombination med den avancerade Head-up Displayen. Med hjälp av shy-tech-sensorer på instrumentpanelen kan föraren själv bestämma nivån av digitalt innehåll som visas på den avancerade Head Up-displayen. Systemet består av fem steg, och rör sig från helt analog till att visa körrelaterad information, innehåll från kommunikationssystemet och vidare till AR-projicering och inträde i virtuella världar.

Framtidens display debuterar i NEUE KLASSE 

När displayen i BMW i Vision Dee aktiveras så projiceras informationen över hela vindrutans bredd. Denna projektionsteknik har enorm potential och genom BMW i Vision Dee visar BMW hur en avancerad Head-Up-Display skulle kunna fungera i framtida koncept. Standardversionen av denna projicerande display kommer att implementeras i modeller från NEUE KLASSE från 2025 och framåt.

Ett fygitalt välkomnande

Den digitala upplevelsen börjar redan utanför fordonet, med ett personligt välkomstscenario som kombinerar grafiska element med ljus- och ljudeffekter. Genom ett samspel mellan strålkastare och njurgrillen bildas en ”fygital” (blandning av fysiskt och digitalt) ikon som låter fordonet producera olika känslouttryck. Det innebär att BMW i Vision Dee kan prata med människor och rent visuellt uttrycka känslor som glädje, häpnad eller samtycke.

Reduktiv design – inifrån och ut

Bilens design är medvetet avskalad för att sätta fokus på den digitala upplevelsen. Exteriören definieras av den klassiska sedandesignen som utgör kärnan i BMW-varumärket. Traditionella designelement som njurgrill, dubbla runda strålkastare och Hofmeister kinken har omarbetats och de analoga elementen har ersatts med fygitala ikoner. Detta ger BMW i Vision Dee sin egen digitala, men samtidigt mänskliga, karaktär.

I interiören går digitalisering hand i hand med reducerat antal material, manöverkontroller och displayer för att säkerställa att inget distraherar från den digitala upplevelsen och den förhöjda körglädjen. Den okonventionella designen av ratten skapa fygitala touchpoints som kommer till liv vid beröring. Här kan föraren kontrollera valet av innehållet som projiceras på vindrutan utan att frångå principen "händerna på ratten, ögonen på vägen".

"Med BMW i Vision Dee demonstrerar vi hur bilen, på ett sömlöst sätt, kan integreras i ditt digitala liv och bli en pålitlig följeslagare. Fordonet blir portalen till den digitala världen där föraren alltid är i kontroll”, säger Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design.

Världspremiär för nästa nivå av E Ink-teknik

På förra årets CES-mässa fick BMW iX Flow stor uppmärksamhet, då den hade förmågan att skifta exteriörfärg med ett knapptryck, tack vare E Ink-tekniken. På årets mässa presenterar BMW Group en uppdaterad version som gör det möjligt att välja mellan 32 olika färger istället för som tidigare bara svart och vitt. Den uppdaterade versionen visas upp på BMW i Vision Dee, som har beklätts med en speciell film från BMW Groups samarbetspartner E Ink. Bilens exteriör är indelad i 240 olika segment, som var och en kan ändras individuellt. Detta möjliggör en i princip oändlig variation av mönster som går att skifta mellan på ett fåtal sekunder. 

Ännu en milstolpe på vägen mot NEUE KLASSE

NEUE KLASSE representerar en ny modellgeneration som sätter nya standarder för digitalisering, elektrifiering och hållbarhet. Under 2023 kommer BMW Group ge ytterligare insikter och glimtar av det revolutionerande fordonskonceptet som lanseras 2025.

 

Artikeln är publicerad för motormagasinet.nu i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.