Minsveparen M 20 byggdes under brinnande världskrig och sjösattes den 1 december 1941 på Neglinge varv i Stockholm. Fartyget är i byggt i trä med skrov i Hondurasmahogny och däck i Oregonpine. 80 års tjänst i Sveriges tjänst har satt sina spår och under den gångna vintern har  fartyget genomgått en omfattande renovering på Beckholmen i Stockholm. Fartygets stäv och förskepp har bytts ut och fartyget är nu åter i gott sjövärdigt skick.

Fartyget seglar idag ut på en längre jubileumsresa runt Sveriges kust från Stockholm till Göteborg upp till Strömstad och tillbaka genom Göta kanal. Under resan besöker vi ca 25 hamnar bl.a. Västervik, Borgholm, Karlskrona, Simrishamn, Helsingborg, Varberg, Göteborg, Skredsvik, Käringön, Väderöarna, Strömstad, Vänersborg och Vadstena. Även Köge i Danmark kommer att besökas. M 20 är tillbaka i Stockholm igen den 1 augusti. Syftet med resan är att ge medlemmar och allmänheten möjlighet att besöka fartyget och även åka med fartyget en sträcka. Fartyget kan ta 20 personer ombord varav 12 passagerare. Intresset har varit väldigt stort för att få uppleva fartyget till sjöss. Resan är i princip fullsatt och det finns endast några ströplatser kvar. Men det finns goda möjligheter att beskåda och besöka M 20 vid hamnbesöken. Vi kommer i möjligaste hålla fartyget öppet för besökare i varje hamn. (naturligtvis med Corona-hänsyn).

Det finns också möjlighet att följa M 20 på hennes resa digitalt via vårt AIS-system. Vår position uppdateras kontinuerligt och kan följas på tex MarineTraffic. Även på Föreningens hemsida www.minsveparen.se finns M 20:s position att följa i realtid.

– Detta är en stor dag för M 20, hon seglar ut för att fira sitt 80-års jubileum 2021 i nyrenoverat gott sjövärdigt skick, säger Anders Torelm, ordförande i Föreningen M 20. Under vår jubileumsturné vill vi visa upp vårt vackra fartyg för alla som är marinhistorisk intresserade.

Det K-märkta fartyget är ett av Sjöhistoriska museets museifartyg. Föreningen M 20 sköter allt underhåll, bemannar och driver fartyget helt på ideell basis.

– Sjöhistoriska museet har ett gott samarbete med Föreningen M 20 sedan starten 2005. Vi är mycket glada över att museifartyget M 20 nu åter är i gott sjögående skick och kan visas upp. Under jubileumsresan runt Sveriges kust i sommar kan allmänheten ta del av vårt gemensamma marina kulturarv, säger Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig på Sjöhistoriska museet.

Kontaktpersoner

Anders Torelm, ordförande Föreningen M 20
E-post: anders@sjohaga.se
Tel: 0735-23 29 16

Anne Sofie Eriksson, kommunikationsansvarig Föreningen M 20
E-post: annesofie@ordiarbete.se
Tel: 070-467 36 85

Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig, Sjöhistoriska museet/SMTM
E-post: hans-lennart.ohlsson@smtm.se
Tel: 08-519 549 45

 

Om Minsveparen M 20 och Föreningen M 20

Minsveparen M 20 byggdes 1941 på Neglinge varv i Saltsjöbaden under brinnande krig. Efter lång och trogen tjänst hos svenska flottan hotades M 20 av utrangering eller skrotning. Fartyget räddades till eftervärlden i april 2005 av den nybildade Föreningen M 20. Fartyget ägs idag av Statens maritima och transporthistoriska museer, som Sjöhistoriska museet är en del av. Föreningen M 20 sköter allt underhåll, bemannar och driver fartyget helt på ideell basis. Minsveparen M 20 är k-märkt av Sjöhistoriska museet och klassat som traditionsfartyg av Transportstyrelsen. Fartygets hemmahamn är Stockholm vid Vasamuseet. Föreningen

M 20 har ca 250 medlemmar och välkomnar alla som vill stödja arbetet med att bevara museifartyget M 20.

Hemsida: www.minsveparen.se 

e-post: kontakt@minsveparen.se