Exempelvis kan man köra en Hyundai för 2 319 kronor per månad utan att behöva fundera på kostnader för försäkring och service. Så det är inte så konstig att det här enkla sättet att skaffa en ny bil blivit väldigt populärt. 2015 svarade privatleasing för cirka 17 procent av de privata nybilsregistreringarna och i november landade siffran på 22 procent, vilket motsvarade cirka 26 500 bilar.
I USA väljer nu omkring var fjärde nybilsköpare alternativet privatleasing. Bil Sweden ser samma utveckling för den svenska branschen.
– Den starka utvecklingen på bilmarknaden drivs av köpstarka hushåll, historiskt låga räntor, en stabil arbetsmarknad och ökad privatleasing, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.
2009 valde 3 140 svenskar privatleasing, vilket då utgjorde 3,3 procent av de privata nybilsregistreringarna. I dag har andelen alltså mångdubblats.
Orsakerna till att det blivit så populär är flera. Ett bilköp är en stor affär och för många kan det kännas tungt att låsa ett så stort penningbelopp i en bil. En förutsättning för köpet är dessutom att köparen kan lägga minst 20 procent i handpenning. Men med privatleasing kan man köra en ny bil utan att lägga handpenning – dessutom ingår fordonets service och försäkring. Samtidigt som föraren slipper oroa sig för modellens värdeminskning.
– Privatleasing är ett perfekt sätt att ha exakt koll på sina utgifter eftersom du betalar en fast avgift varje månad inklusive att allt från service till försäkring ingår, säger Roland Bägén, marknadschef på Hyundai Bilar. Föraren behöver dessutom inte fundera på bilens andrahandsvärde.
Med Hyundai Privatleasing får man 36 månaders eller 4 500 mils bekymmersfritt bilägande. Allt ingår förutom drivmedel, vägtrafikskatt och eventuella "extrakostnader" som böter. För en liten extrapeng kan man vässa modellernas utrustningsnivå.
När avtalstiden upphör återlämnar man bilen inklusive all tillhörande utrustning till återförsäljaren. Förutsatt att bilen har haft ett normalt slitage och att körsträckan stämmer med den överenskomna så tillkommer inga extra kostnader.
Exempel på vad det kan kosta
Hyundai i10 från 2 420 kr för den smarta citybilen som har vunnit Teknikens Världs småbilstest.
Hyundai i20 från 2 319 kr för en bil som är störst i sin klass och som hyllats av pressen.

Så här funkar privatleasing
1. Inga lån – ingen kontantinsats
Man betalar en fast månadsavgift, där allt ingår.
2. Inga oförutsedda utgifter
Privatleasing ger full kontroll över vad bilen kommer kosta, eftersom allt från service till försäkring ingår i det fasta priset. Allt krångel med försäkringarnas val och utvärderingar är därmed borta. Innan man bestämmer sig bör man kontrollera innehållslistan för privatleasingen. Det är nämligen inte alla aktörer som inkluderar allt. Hyundai är ett exempel på ett företag där allt ingår, och månadsavgiften är det faktiska slutpriset för vad bilen kommer kosta.
3. Ingen oro för värdeminskning
Många bilägare säljer sina bilar efter bara några år. När det är dags för att sälja har bilen oftast minskat i värde och det är alltid svårt att förutse exakt hur stort det tappet blir. Med privatleasing behöver man inte fundera på värdeminskningen, eftersom man helt enkelt lämnar tillbaka bilen till återförsäljaren efter att avtalet har gått ut (normalt efter tre år).
4. Man behöver inte sälja bilen
Den som tycker att det är krångligt att sälja sin bil så underlättar privatleasingen eftersom man bara lämnar tillbaka bilen till bilfirman, som tar en titt på att inget onormalt slitage har förekommit.
5. Man kan enkelt förnya dig
För den som tycker om nya bilar och gärna testar nya modeller är privatleasing perfekt. Bilen leasas bilen i 36 månader eller tills man nått 4 500 mil och sedan är det bar att byta in den mot en helt ny modell. Att köra nya bilar har aldrig varit enklare.

Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för både Subaru och Hyundai i Gävle.
- Det är normalt ingen skillnad i leasingkostnad mellan våra bilmärken, säger Christer Dahlbom, vd för Dahlboms Bil. Men just nu är det extra förmånligt med Hyundai eftersom de har extra rabatter på i20 med 20.000 kr, i30 med 30.000 kr och i40 med 40.000 kr.