Om man kör Staketgatan österut och kommer fram till Norra Kungsgatan så är både skyltning och vägmarkering väldigt tydlig:
● Höger fil på Staketgatan ska fortsätta i höger fil framför Gävle Teater eller svänga höger in på Norra Kungsgatan
● Vänster fil ska fortsätta i vänster fil framför Gävle Teater och antingen fortsätta i den filen på Staketgatan eller svänga vänster in på Norra Rådmansgatan
Det som rör till det för den ouppmärksamme är att Staketgatan breddas framför Teatern och vilket innebär en liten sväng till höger för båda filerna. Tyvärr är inte alla bilister uppmärksamma på hur de ska köra och tror att de kan köra rakt fram, men det innebär att de kör över till vänster fil utan att signalera filbytet med sina blinkers.
Undertecknad har själv råkat ut för detta några gånger och senast blev den filbytande bilisten så arg att han följde efter till vårt parkeringsgarage och trängde sig in där. Han var helt övertygad om att det var jag som kört fel eftersom vänsterfilen, enligt honom, endast fick svänga vänster in på Norra Rådmansgatan. En ganska olustig situation. Problemet är att denne man förmodligen fortsätter att köra omkring i Gävle och byta fil utan att signalera riktningsförändringar.
Staketgatan mot Näringen
Det finns fler ställen där trafiken inte flyter särskilt bra. Om man fortsätter på Staketgatan mot Näringen, där gatan byter namn till Strömsbrovägen, så dyker det upp en påfart från Fältskärsleden. Utrymmet för de som kommer från Fältskärsleden är begränsat eftersom det inte finns mycket till accelerationssträcka på Strömsbrovägen (fd Staketgatan). Dessutom måste förarna på Fältskärsleden hålla reda på cyklister och gångtrafikanter, som passerar deras väg från båda håll. Efter kanske 100 m övergår dessutom den tvåfiliga gatan till en fil. Hur löser man problemet? Kanske skulle trafiken kunna flyta bättre om de två filerna på Staketgatan/Strömsbrovägen samlas till en fil under järnvägsbron för att underlätta påfarten?
Trafiksituationen förbättras ju inte av att det är ganska vanligt att en del trycker gasen i botten när det blir grönt ljus vid Teatern. Hastigheter på 80-100 km/h förekommer dagligen.
Men det finns fler ställen där trafiksituationen skulle kunna förbättras i Gävle. Du är välkommen att tipsa oss! Skicka mail till edlund@gestrike.net och bifoga gärna foton!