1998 hände det som förändrade mitt liv, säger Eva-Lena. .Från att aldrig varit sjuk eller haft värk fick jag whiplash, då vi blev påkörda av en person som inte uppmärksammat att vår bil stod stilla för att svänga vänster. Vad är whiplash?

Symtom

Om du har fått en pisksnärtsskada är det vanligt att symtomen visar sig inom några dygn.

Symtom som kan förekomma är:

Ont i nacken och stelhet

Ont i huvudet, armarna, axlarna eller mellan skulderbladen

Pirr, stick, domning eller annan påverkan i ansiktet och ena eller båda armarna

Ont i ländryggen, ibland med utstrålande smärta i höfter och ben

Yrsel

Tinnitus eller nedsatt hörsel.

-Bilen jag körde, säger Eva-Lena hade dragkrok och det har jag nu förstått att det är det sämsta att ha då man blir påkörd för det blir så stum smäll som drabbar nacken. Se mer info

Det var en annan bil som stod i mellan som tur var men det var synd om det äldre paret som nyligen hade varit skadade och äntligen blivit bättre så de kunde ge sig ut på en biltur. Jag åkte aldrig ambulans utan åkte och lämnade barnen på ett ridläger och sen åkte jag hem. Jag blev dålig på kvällen och kände att något inte stod rätt till. Jag blev illamåendes, yr och fick värk. Vi åkte då in till sjukhuset där de röntgade mig och konstaterade att jag drabbats utav whiplashskada. Fick med mig ett papper hem med kontaktuppgifter till Nackskadeenheten och Trafikskadades Riksförbund. Jag ombads också att kontakta en advokat. Jag kunde inte jobba på flera månader och fick genomgå en utredning på Nackskadeenheten med ett team med sjukgymnaster, psykologer, arbetsterapeuter, läkare. Efter flera månaders träning och tester så kom de fram till att min arbetsförmåga var nästan obefintlig och de ville heltids sjukpensionera mig men jag vägrade. Jag fick börja arbetsträna och lyckades komma tillbaka efter några år.

-Jag blev tipsad om ett näringstillskott vilket var väldigt tur för mig säger Eva-Lena och hon förstod när hon började testa detta att det var detta hennes kropp behövde. -Min värk minskade rejält och jag fick energi tillbaka. En stressad kropp är väldigt törstig på näring och även då man har tagit en massa mediciner så är det något man alltid borde se till att komplettera med just vitaminer säger Eva-Lena som nu utbildat sig till hälsocoach.

- Jag fick energi, Jag kunde sova på natten och jag fick tillbaka den gamla glöden i mina ögon och vaknade till liv igen och ville plötsligt starta företag så det gjorde jag. Går inte in så mycket nu på allt jag gjort, säger Eva-Lena men jobbade några år med Telecom innan jag blev sjukskriven igen då jag fick utmattningssyndrom -10 och låg på sjukhus några dagar. Nu sen 8 år boostar jag mig dagligen med näringsdrinkar och jag hade aldrig fixat allt jag gör idag utan mina drinkar. Jag har också förstått hur viktigt det är med andningen och rörelse så jag har lärt mig om lymfsystemet och gått lymfpromenader och vill nu också hjälpa folk med bra friskvårdstjänster.

Eva-Lena Ivarsson

www.cellbalans.se

Foto: Ulf Samuelsson

www.connectpoint.se